Holandski grant od 2,9 miliona eura za modernizaciju puta Nevesinje – Berkovići

0

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je grant s Vladom Holandije za modernizaciju regionalnog puta R-435 između Nevesinja i Berkovića.

Riječ je o putu dužine 32 kilometra koji povezuje općine Nevesinje i Berkoviće koji je izgrađen krajem 19. stoljeća i trenutno je u vrlo lošem stanju, zbog čega je nemoguće voziti brzinom većom od 40 kilometara na sat.
Zbog toga su građani ta dva grada primorani voziti  obilaznim putevima kako bi stigli u škole, bolnice i druge javne ustanove. Ovaj projekt će modernizirati regionalni put i poboljšati dostupnost i mogućnosti za ekonomski rast obje općine, koje imaju više od 15.000 stanovnika.

Grant od 2,9 miliona eura odobrio je ORIO u ime ministra vanjske trgovine i razvojne saradnje Holandije. Ministarstvo za saobraćaj i veze RS prijavilo se za grant iz programa ORIO, koji je namijenjen za razvoj infrastrukture, a u ime holandskog ministarstva vanjskih poslova ga implementira Holandska agencija za privredu.

Ukupni investicioni troškovi modernizacije puta iznosit će 12,3 miliona eura, od čega će ovaj grant pokriti 27 posto, dok će preostala potrebna sredstva osigurati Javno preduzeće “Putevi RS”, podržano garancijom Ministarstva finansija. Očekuje se da će obnova puta biti završena do kraja 2021.

Projekt ORIO ima za cilj da doprinese razvoju društvenog i privatnog sektora, a za BiH odobrena su tri ORIO granta u vrijednosti od više od 13 miliona eura, saopćeno je.