Grad Prijedor diže kredit da izgradi fabriku Slovencima

0

Grad Prijedor zadužuje se za 2,4 miliona KM kako bi realizovali kapitalne projekte. Ta odluka usvojena je na posljednjem zasjedanju lokalnog parlamenta.

Najveći dio kredita od 1.375.000 KM gradska uprava će potrošiti na izgradnju objekta u poslovnoj zoni „Celpak“. U tom objektu proizvodnju komutatora za elektro motore, pumpi za gorivo i mašina trebalo bi da pokrene Slovenačka firma „Kolektor“.

Otvaraju 400 radnih mjesta

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, izjavio je da bi Slovenci, koji već posluju u Laktašima i Srbcu, trebalo da zaposle 50 ljudi, a da će broj radnika vremenom uvećati na 400, piše Blic. 

Investitori obilaze i države regiona koje nude velike podsticaje za zapošljavanje radnika. Mi smo odlučili da ovog investotora zadržimo. Potpisali smo memorandum sa njima i prihvatili da izgradimo objekat u poslovnoj zoni „Celpak“ – objasnio je Đaković.

Dodao je da će Slovenci opremiti unutrašnjost fabrike, te da će plaćati zakupninu objekta, koji će moći kupiti nakon što steknu pravo preče kupovine.

Najavljena je i mogućnost osnivanja Tehničkog fakulteta u Prijedoru, što bi za „Kolektor“ značilo da će imati potrebnu radnu snagu i dugoročan razvoj u Prijedoru, koji su izabrali kao tačku razvoja do 2025. godine – izjavio je on.

Navodi da će grad i Slovenci uložiti jednak iznos novca za pokretanje proizvodnje.

Jesu li domaći diskriminisani

Odbornik SDA Ajdin Mešić, podržao je namjenu kredita, ali i upozorio da bi trebalo podržati i prijedorske privrednike.

Zar ne postoje domaće firme koje zaslužuju ovakve podsticaje? Ja sam siguran da postoje. Mnogi bi voljli da imaju takvu podršu, a jedini je problem što su domaće. Na koji način ćemo mi obezbjediti tih 400 radnika koji će zadovoljiti njihove probleme, kada znamo da imamo i domaće firme koje imaju problem sa tim kadrovima – upitao je Mešić.

Načelnica Odeljenja za finansije grada Prijedora Ljiljana Malbašić, rekla je da će se kredit otplaćivati 10 godina, te da će biti raspisan tender za izbor najpovoljnije banke.

Gornja zakonska granica za zaduženje iznosi 18 odsto u odnosu na budžet koji je ostvaren u prethodnoj godini, bez grantova. Zaduženost grada Prijedora u 2018. godini sa ovim kreditom je 14,76 odsto – izjavila je Malbašićeva.

Osim Kolektorove fabrike, za rekonstrukciju Vatrogasnog doma, koja je počela prošle godine, iz kredita će biti utrošeno 900.000 KM.

Blic