Federalna vlada želi kupiti bivšu zgradu UN-a

0

Federalna vlada želi kupiti zgradu Studentskog centra u Nedžarićima, u kojoj su nekad bile smještene kancelarije Ujedinjenih naroda (UN) u BiH. U toj zdradi sada se nalaze pojedine državne institucije, agencije, kantonalne inspekcije…

Kako saznaje Dnevni avaz, federalni premijer Fadil Novalić izrazio je želju da sjedište Vlade FBiH, koja se sada nalazi u unajmljenim prostorijama u Alipašinoj ulici, bude upravo zgrada u Nedžarićima.

To je potvrdio i kantonalni premijer Elmedin Konaković. Kazao je da mu je takve namjere prije nekoliko dana prenio Novalić.

Rekli su nam da bi im to bila brza i efikasna opcija, a već imaju i novac za kupovinu zgrade. Ova zgrada vrijedi od 10 do 15 miliona KM i novcem od prodaje bismo obnovili sve kapacitete studentskih domova i riješili finansijske probleme Studentskog centra, kojem je Kanton osnivač – rekao je Konaković.

Kako je dodao, zbog toga im je prodaja zgrade prihvatljiva, jer bi dobivenim novcem riješili probleme studenata.

Renovirali bismo zgrade na Bjelavama, Dom u Nedžarićima, nabavili novu opremu, vratili dio duga i poboljšali studentski standard. Ideja mi se veoma svidjela i realna je – rekao je Konaković i dodao da bi kompletan posao mogao biti završen do kraja godine.

Budući da su u ovoj zgradi već smještene prostorije brojnih državnih institucija, Konaković je rekao da, kada zgrada bude prodata, niko neće biti istjeran na ulicu, jer imaju ugovore.

Neke institucije bismo prebacili, svi bi imali smještaj tu dok ne bi osigurali novi – naglasio je premijer, piše Dnevni avaz.