Evropske berze: Ulagači oprezni nakon izbora u Njemačkoj

0

Na evropskim berzama u ponedjeljak ujutro se trguje oprezno, a u fokusu ulagača su rezultati parlamentarnih izbora u Njemačkoj, održanih u nedjelju.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,05 odsto, nakon što je prošle nedjelje porastao.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati u minusu 0,40 odsto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,15 odsto, na 12.573 boda, a pariski CAC 0,20 odsto, na 5.270 bodova.

Na evropskim se berzama trguje oprezno nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora u Njemačkoj.

Doduše, Unija CDU/CSU kancelarke Angele Merkel osvojila je 32,5 odsto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) s 20 odsto, no SPD je poručio kako više neće koaliciju s Merkel nego se povlači u opoziciju.

A to Angeli Merkel otežava sastavljanje koalicije, tim više što je desno populistička Alternativa za Nemačku (AfD) osvojila 13,5 odsto glasova i tako postala treća politička snaga u Njemačkoj.

“Na moguće probleme Merkel u sastavljanju koalicije tržište je reagovalo prodajom eura. Izborni ishod u Njemačkoj pokazuje da ni ta zemlja više nije izuzetak u Evropi po pitanju rasta podrške populizmu i krajnjoj desnici”, kaže Daisuke Karakama, ekonomista u Mizuho Bank.

Podršku tržištima pružaju visoke cijene nafte. Doduše, jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 0,1 odsto, na 56,80 dolara, no i dalje se kreće nedaleko od 56,90 dolara, najvišeg nivoa u šest i po mjeseci koju je dostigla u petak.

Na američkom je tržištu cijena barela oslabila 0,3 odsto, na 50,52 dolara, no i dalje je blizu najvišeg nivoa od maja.

I na azijskim berzama cijene akcija jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u minusu 0,6 odsto.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, na 20.397 bodova.

Hina