Etihad neće prodavati Air Serbia

0

Srpski avioprevoznik neće, bar zasad, doživjeti sudbinu Alitalije i Air Berlina, kompanija iz kojih se povukao Etihad.

Avio-kompanija Etihad ne planira da izađe iz manjinskih suvlasništva koje ima u drugim avio-kompanijama, izjavio je u ponedjeljak izvršni direktor Etihada, Peter Baumgartner, prenosi Seebiz.eu.

“Vremena su teška, ne samo za Etihad već za sve avio-kompanije na Bliskom istoku, zbog niskih cijena nafte i problema prekapaciranosti na koji je industriji trebalo dosta vremena da se navikne. Zatim smo imali i problem sa bezbjednosnom situacijom i terorizmom, što sve vodi savršenoj oluji loših stvari”, rekao je Baumgartner u intervjuu za list “National” iz Abu Dabija.

Priznao je da je u nekim avio-kompanijama u kojima je Etihad bio suvlasnik došlo do drugačijeg ishoda od željenog, ali “sve to nas je primoralo da se osvjestimo i smislimo gdje želimo da budemo sutra, za pet ili deset godina”.

Uprkos razočaranju doživljenom sa dvije evropske partnerske avio-kompanije, Alitalijom i Air Berlinom, Baumgartner je izričit povodom toga da “u ovoj fazi Etihad nema planove za izlazak iz bilo kog postojećeg partnerstva”, pri čemu je kao veliki uspjeh izdvojio kod-šer ugovor sa indijskim Jet Airwaysom.

“Ne postoje planovi za izlazak iz drugih manjinskih suvlasništva”, poručio je Baumgartner.

Kako je dodao, Etihad očekuje da će 2017. biti još jedna “stagnirajuća godina” u smislu rasta kapaciteta, ali da nije sve “depresija i propast” kako vlada mišljenje.