Dolar ojačao, ulagači skloniji riziku

0

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošle sedmice  ojačao jer je zbog smanjenja bojazni od trgovinskih ratova ojačala sklonost ulagača prema riziku i jer su japanska i evropska centralna banka poručile da će i dalje voditi podsticajnu monetarnu politiku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle je sedmice porastao 0,3 odsto, na 90,20 bodova.

Pritom je cijena dolara prema jenu porasla 0,9 odsto, na 106,75 jena.

Dolar je ojačao i prema evropskoj valuti, pa je kurs evra pao 0,1 odsto, na 1,2305 dolara.

U prvoj polovici sedmice na valutnim su tržištima jačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital jer je na globalnim berzama vladala nesigurnost zbog najave predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija.

Međutim, u drugom dijelu sedmice ublažena su strahovanja od izbijanja trgovinskog rata, nakon što je Trump, iako nametnuvši carine na uvoz čelika i aluminija, ipak ublažio stavove najavivši izuzeća za Kanadu i Meksiko, čime je dao šanse i drugim zemljama da ispregovaraju slične ustupke.

“Postoji mnoštvo potencijalnih izuzeća, stoga sam mišljenja da ulaganja u jen, kao sigurno utočište u nestabilnim vremenima, splašnjavaju“, kazao je Roy Teo, valutni analitičar u LGT Banku.

Sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama ojačala je i zahvaljujući splašnjavanju tenzija između SAD-a i Sjeverne Koreje.

Trump je izjavio  u petak da je spreman susresti se sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, što bi bio njihov prvi susret licem u lice i veliki preokret u nuklearnim napetostima s Pjongjangom.

Jačanje dolara zahvaljuje se i porukama drugih centralnih banaka da će nastaviti voditi popustljivu monetarnu politiku.

Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je upozorio na prigušenu inflaciju u evrozoni i opasnosti od rastućeg protekcionizma, i tim porukama izazvao pritiske na slabljenje evra.

U petak su u fokusu bile i poruke sa redovne sjednice japanske centralne banke, koja je potvrdila ustrajnost u provedbi ultra-popustljive monetarne politike u narednim mjesecima.

Iako je iskazao optimizam u pogledu rasta, guverner Haruhiko Kuroda ponovio je da ostaje pri planu da izmjena u monetarnoj politici neće biti dok inflacija ne dosegne zacrtanih dva odsto.

Hina