Dolar ojačao, očekuje se povećanje kamata Feda

0

Dolar je na svjetskim valutnim tržištima ojačao i prošle sedmice, druge zaredom, zahvaljujući očekivanjima da će poreska reforma navesti američku centralnu banku da ubrza tempo povećanja kamata.

Kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao je 1,2 posto, na 113,45 jena. Američka valuta je ojačala i prema evropskoj, pa je cijena evra skliznula 1,0 posto, na 1,1770 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je porastao 1,1 posto, na 93,90 bodova.

Najveći dobitak dolara u posljednjih šest sedmica ponajviše se zahvaljuje optimizmu ulagača vezanom za poresku reformu u SAD-u, koja bi trebala donijeti najveće poreske izmjene u vodećoj svjetskoj ekonomiji od 1980-ih godina.

Ulagači sada čekaju pregovore između Senata i Predstavničkog doma Kongresa, koji bi trebali prevazići razlike u stajalištima i postići dogovor o konačnoj verziji prijedloga poreskih izmjena do 22. decembra, krajnjeg roka kojeg su sami odredili.

A smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi podstaći brži rast privrede, ali i inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku da u idućoj godini ubrza tempo povećanja kamatnih stopa.

Iduće sedmice u fokusu ulagača biće redovna sjednica funkcionera Feda, a s obzirom na solidan rast privrede i jačanje inflacijskih pritisaka, gotovo je sigurno, kažu analitičari, da će Fed po treći put ove godine povećati ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda.

U idućoj godini se, ipak, očekuje da bi Fed, ubrza li se rast privrede i potrošačkih cijena, mogao kamate povećati u dva ili tri navrata.

Hina