Đokić: Nema privatizacije Elektroprivrede RS

0

Republika Srpska se drži stava da neće privatizovati “Elektroprivredu Republike Srpske”, koja je u vlasništvu RS i nije bilo diskusije o tome da li takav stav treba mijenjati, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

On je za “Euroblic” rekao da je u energetskom sektoru Srbija najvažniji partner RS i da postoji spremnost da se razgovara o razvijanju nekih oblika partnerstva.

Đokić je podsjetio da se RS sprema za velike energetske investicione projekte kao što su nastavak izgradnje hidroelektrane “Dabar”, termoelektrane “Gacko dva”, hidreoelektrane “Buk Bijela”, kao i za neke manje projekte iz tog sektora u gornjem toku Drine.

On je dodao da je za “Elektroprivredu RS” ova godina bila teška, hidrološki katastrofalna, te da je taj poslovni sistem morao da posegne za kreditom.

Osvrćući se na banjalučki “Kosmos” nakon stečaja, Đokić je rekao da je to danas stabilno preduzeće koje je prepoznato na tržištu i da će finansijski rezultat za ovu godinu sigurno biti pozitivan.

“Imamo i drugih primjera preduzeća koja su se iz stečaja preobrazila kao što su `Zrak`, `Nova Borja`, `Nova romanija` za koju očekujemo da će se obezbijediti posao za 100 radnika narednih mjeseci”, dodao je Đokić.