Đokić: Јačanje saradnje sa italijanskim partnerima

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da bi Republika Srpska mogla da ostvari dodatnu saradnju sa italijanskom pokrajinom Frulija-Venecija-Đulija, prevenstveno u oblasti jačanja industrijskih potencijala u Republici Srpskoj.

Đokić, koji sa delegacijom Republike Srpske boravi u dvodnevnoj posjeti ovoj pokrajini, rekao je Srni da je saradnja dvije zemlje do sada ostvarena u više oblasti.

“To je najuspješniji oblik saradnje koji Republika Srpska ima sa jednom državom, što je dovoljno vidljivo u samo jednoj komponenti, a to je spoljnotrgovinska razmjena, gdje imamo apsolutnu pokrivenost uvoza izvozom”, naglasio je Đokić.

On je dodao da je danas razgovarao sa predsjednikom regionalnog savjeta pokrajine Frankom Јakopom o mogućnosti ulaganja u Republiku Srpsku, ali i o podršci u izvršavanju obaveza koje je Republika Srpska preuzela u pogledu pristupa Evropskoj uniji.

On tvrdi da bi ta podrška mogla da se odnosi i na kvalitetnije razumijevanje evropskih standarda i vrijednosti koje treba razvijati posredstvom zakonodavstva u Republici Srpskoj.

“Predstavnici ove regije su dosta prisutni u Republici Srpskoj u drvoprerađivačkoj industriji, industriji tekstila, kože i obuće, kao i u mašinskoj industriji, a cilj nam je da proširimo tu saradnju i pozovemo što veći broj investitora da ulažu u Republiku Srpsku”, naglasio je Đokić.

Đokić je najavio i niz privrednih sastanaka sa predstavnicima pokrajine Frulija-Venecija-Đulija, sa kojom je Vlada Republike Srpske potpisala sporazum o saradnji

Srna