Da li je BH Telecom zaista najvrednija kompanija u BiH

0

Veliki broj medija u subotu je objavio tekst o najvrednijim kompanijama u Jugoistočnoj Evropi, u kojem se navodi da je BH Telecom najvrednija kompanija u BiH i da vrijedi 490 miliona eura. No, ovu informaciju treba uzeti s rezervom, piše BiznisInfo. Evo zašto.

Grafika Al Jazeera Balkans: Tvrdi se da je BH Telecom najvrednija firma u BiH

Mediji su objavili ovu informaciju pozivajući se na izvještaj SeeNews Top 100. Riječ je o izvještaju koji je objavljen u oktobru prošle godine a u kojem su korišteni podaci iz 2016.

Podatak na koji se mediji pozivaju zapravo je izvučen iz jedne od tabela u dokumentu, u poglavlju „Top listed companies“, odnosno najveće berzanske kompanije.

One su poredane po tržišnoj kapitalizaciji (market capitalisation), koja se računa tako što se ukupan broj dionica kompanije pomnoži s tržišnom cijenom dionice. Kao izvori podataka za ovu tabelu u izvještaju su navedene berze.

Dakle, ovom listom su obuhvaćene samo kompanije čijim se dionicama trguje na berzi, a ne sve kompanije.

Neke od najvećih bh. kompanija, poput Binga, nisu izlistane na berzi pa samim tim nisu mogle biti uvrštene u tabelu, što ne znači da su manje vrijedne.

Druga važna stvar je da se tržišna kapitalizacija BH Telecoma promijenila u odnosu na podatke koji su korišteni u izvještaju SeeNewsa.

Podatak o 490 miliona eura (oko 960 miliona KM) odnosi se na posljednji radni dan 2016. kada je tržišna vrijednost dionice BH Telecoma bila 15,15 KM. Kada se ta cijena pomnoži s ukupnim brojem dionica (63.457.358) dobije se spomenuta cifra.

No, trenutna tržišna vrijednost dionice BH Telecoma iznosi 13,85 KM, što znači da je tržišna kapitalizacija znatno manja i trenutno iznosi oko 878 miliona maraka.

To je novi pad u odnosu na 1,16 milijardi KM s kraja 2015., kada je vrijednost dionice bila 18,3 KM.

(Autor: BiznisInfo)