Croatia Airlines oborila vlastiti rekord: Prevezli više od 2 miliona putnika

0

Croatia Airlines je po prvi put u svojoj istoriji prevezla u kalendarskoj godini više od dva miliona putnika. Doček dvomilionitog putnika održan je u utorak na zagrebačkom aerodromu.

U dosadašnjem dijelu godine Croatia Airlines zabilježio je ukupan rast putničkog prometa od 10 posto. U međunarodnom prometu zabilježeno je 11 posto više putnika, a u domaćem redovnom prometu 7 posto više putnika nego u 2016. godini, saopćili su iz kompanije.

Rast putničkog prometa, između ostalog, rezultat je uvođenja četiri nove sezonske linije u maju ove godine – iz Zagreba u Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt, a tokom ovogodišnje turističke sezone nastavili su obavljati i sezonske letove u Lisabon, Milano, Prag i Sankt Peterburg, koji su uvedeni 2016. godine.

Osim toga, zbog velikog zanimanja putnika ove su godine sezonski letovi u Barcelonu i Lisabon produženi u zimski red letenja 2017./2018., odnosno prvi se put obavljaju i nakon turističke sezone.

Croatia Airlines je početkom jula proslavila i ovogodišnjeg milionitog putnika, što je najranije u istoriji kompanije.

U 2017. godini u avionima hrvatskog nacionalnog prevoznika očekuje se ukupno više od 2.100.000 putnika, što će biti rekordan broj putnika tokom jedne godine u istoriji kompanije, prenijeli su hrvatski mediji.