Cijene nafte oko najviših nivoa od polovine 2015.

0

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle sedmice porasle su oko dva posto i dosegnule najviše nivoe u dvije i po godine jer ulagači vjeruju da će OPEC produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje i na cijelu iduću godinu.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla 2,4 posto, na 63,55 dolara, a u jednom je trenutku dosegnula i 64,65 dolara, najviši nivo od juna 2015.

Na američkom tržištu barel je poskupio 1,9 posto, na 56,72 dolara, a tokom sedmice cijena mu je dosegla 57,92 dolara, najviši nivo od juna 2015.

Od juna, kada su zaronile na najniže nivoe u ovoj godini, cijene nafte porasle su oko 40 posto, a podršku cijenama već dugo vremena pružaju očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nakon marta iduće godine ostati pri dogovoru o smanjenju proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno, kako bi se smanjila neravnoteža između velike ponude i manje potražnje.

Na tržištu očekuju da će članice OPEC-a na sastanku krajem novembra postići dogovor o tome, ali ističu i to da bi visoke cijene nafte mogle dovesti do rasta proizvodnje iz škriljca u SAD.

Procjenjuje se da će prosječna proizvodnja u SAD u ovoj godini porasti na 9,2 miliona barela dnevno, dok je lani iznosila 8,9 miliona. Iduće bi godine mogla dosegnuti rekordnih 10 miliona barela dnevno.

Na to ukazuju i podaci kompanije “Baker Hughes” prema kojima je broj naftnih postrojenja u SAD prošle sedmice povećan za devet, što je njihov najveći sedmični skok od juna, pa je ukupan broj tih postrojenja dosegao 738.

Lani su u tom periodu bila aktivna samo 452 postrojenja, što pokazuje da proizvođačima u SAD odgovaraju ovi nivoi cijena nafte.

Zbog toga, ali i zbog tenzija na Bliskom istoku – posebno između Saudijske Arabije i Irana, analitičari “Goldman Sachsa” u idućem periodu očekuju veće oscilacije cijena nafte, javlja SEEbiz.