Četiri mediteranske zemlje grade najduži podvodni plinovod na svijetu

0

Četiri zemlje Mediterana, Grčka, Kipar, Izrael i Italija potpisale su u utorak Memorandum o razmijevanju za izgradnju najvećeg svjetskog podvodnog plinovoda za snabdijevanje Evrope prirodnim gasom.

„Projekat će osigurati direktnu dugoročnu izvoznu rutu iz Izraela i Kipra ka Grčkoj, Italiji i drugim evropskim tržištima… čime će biti pojačana sigurnost snabdijevanja Evropske unije“, rečeno je u zajedničkoj izjavi.

Najavljeno je kako će četiri zemlje udružiti resurse za izradu studija za izgradnju i funkcionisanje ovog ambicioznog projekta koji je ocijenjen kao tehnički i finansijski održiv.

Plinovod će biti dug oko 2.000 kilometara a prema procjenama će koštati oko 6 milijardi dolara.

Njegov godišnji kapacitet biće od 3,5 do 4,9 milijardi kubnih metara i moga bi biti završen do 2025. godine.

Ceremoniji potpisivanja Memoranduma prisustvovali su ministri energije četiri zemlje kao i predstavnici Evropske komisije.

Podsjetimo, predstavnici Evropske unije i četiri zemlje potpisali su u aprilu zajedničku deklaraciju kojom su najavili realizaciju ovog međudržavnog projekta.

Plinovod će prema planu povezati podvodno nalazište Levijatan, preko kiparskog nalazišta Afrodita, sa Grčkom i naposljetku Italijom.

France Press / BiznisInfo