Čelnik Svjetske banke pozvao na hitru akciju zbog gubitka radnih mjesta

0

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim smatra da će se ljudi, sa svim svojim nadanjima, morati suočiti sa surovom realnošću koju nosi budućnost, u kojoj će milioni poslova uglavnom biti automatizovani, a roboti će zamijeniti niskokvalifikovane radnike.

Jim Yong Kim održao je govor u New Yorku uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke koji se ove nedjelje održava u Washingtonu, istakavši tom prilikom da bi političari trebali da preduzmu korake u pogledu ulaganja u obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, prenose agencije.

Ulaganje u ljudski kapital

Svjetska banka planira da objavi skalu kojom bi se ocjenjivalo ulaganje pojedinih zemalja u ljudski kapital, poput obrazovanja. Tako ta organizacija, osnovana nakon Drugog svjetskog rata radi ulaganja u obnovu infrastrukture, mijenja svoj fokus.

Kim ističe da je u budućnosti za podsticanje ekonomskog rasta potreban drugačiji tip ulaganja, s obzirom da će roboti zamijeniti milione radnika.

“Ono što možete sa sigurnošću znati, bez obzira kako će ekonomija u budućnosti izgledati, je da će nam biti potrebni ljudi koji su sposobni da uče”, izjavio je Kim za BBC.

– Želimo stvoriti osjećaj hitnosti ulaganja u ljude za koje smatramo da je potrebno s obzirom na način na koji se globalna ekonomija mijenja, istaknuo je Kim.