Bosanski fenomen: Zašto su plate najniže u najrazvijenijim opštinama

0

Brojni mediji objavili su ovih dana podatke o visini plata po opštinama u Federaciji BiH. Mnogi su odmah kazali kako ovaj spisak ukazuje na nejednaku razvijenost regiona i opština u FBiH. 

Posebno upada u oči činjenica da su najniže plate u nekim od najrazvijenijih opština u Federaciji, poput Gračanice, Tešnja ili Visokog. 

Neki su čak išli tako daleko da optuže vlasnike kompanija u ovim sredinama da iskorištavaju radnike i daju im niske plate. 

No, razlog za ovu statistiku je u suštini jednostavan, a to je da ove opštine nisu administrativni centri, odnosno u njima se ne nalaze sjedišta brojnih državnih, federalnih i kantonalnih institucija u kojima su plate znatno veće nego u privatnim firmama.

Osim toga, s obzirom da imaju više privatnih firmi, prosjek plata je niži nego u onim opštinama gdje većinu zaposlenih čine radnici lokalne administracije i javnih preduzeća.  

To pokazuje činjenica da su najviše plate u sarajevskoj opštini Centar, u kojoj se nalazi najviše državnih, federalnih i ostalih insitucija, kao u onim opštinama gdje je lokalna administracija najveći poslodavac.  

Za razliku od javnih institucija koje imaju osigurane budžete i koje finansiraju svi građani kroz poreze, privatne firme moraju brinuti o svakom feningu. 

Osim toga, poznato je da na svaku marku koju daju radnicima moraju platiti još 70 feninga državi kroz razne poreze, i upravo su ti previsoki nameti glavni razlog zbog čega plate u privredi nisu više. 

Stoga ova lista pokazuje jedan fenomen da su u najrazvijenim opštinama prosječne plate najniže.

Javni sektor u BiH uživa u, uglavnom nezasluženim, beneficijama.

S druge strane, vođenje privatnog biznisa u BiH je konstantna borba s brojnim barijerama, tržišnom konkurencijom, previsokim nametima, nerazumnom i nezastitom birokratijom itd., pa onima koji uprkos tome odluče otvarati radna mjesta treba odati svako priznanje.

(Autor: BiznisInfo)