Bh. kompanija bi mogla graditi HE Vranduk

0

Radovi na izgradnji hidroelektrane Vranduk su prekinuti, a kompanije koje su potpisale ugovore, Elektroprivreda BiH s jedne strane te austrijski Strabag i hrvatski Končar s druge, traže način kako nastaviti dalje s izgradnjom ovoga velikog projekta.

Prema pisanju medija, Strabag je zatražio još 5 miliona maraka koji su se pojavili kao “dodatni troškovi”. Nakon što Elektroprivreda BiH nije pristala na taj zahtjev, austrijska kompanija je obustavila radove. 

Trenutno se pregovara i traži rješenje ovog spora. 

Zanimljivo je da je, prema pisanju Večernjeg lista, Elektroprivreda BiH u međuvremenu otvorila pregovore s bh. kompanijom Euroasfalt o ovom projektu.

Kako bi se pokazalo Strabagu da ne može ucjenjivati Elektroprivredu BiH, iz ove kompanije otvorili su pregovore s kompanijom Euroasfalt koja bi mogla preuzeti obaveze i nastaviti radove na mjestu buduće hidroelektrane, piše danas Večernji list. 

Inače, uvogor koji je potpisan između EPBiH i Strabaga i Končara vrijedan je 112,3 miliona KM.

Za EPBiH ovo je važan projekat jer jer je HE Vranduk prvi kapitalni proizvodni objekt koji ova kompanija gradi nakon višegodišnje pauze, nakon što je prije 40 godina izgrađena HE Višegrad. 

Izvor: Večernji list / BiznisInfo