BH-Gas: Potrošnja u ovoj godini veća za 14 posto

0

U devet mjeseci ove godine kupcima u Federaciji BiH isporučeno je ukupno 118.268.949 Sm3 prirodnog gasa, što je u odnosu na planiranu količinu više za 12,1 posto, saopćeno je iz BH-Gasa.

U devet mjeseci ove godine kupcima u Federaciji BiH isporučeno je ukupno 118.268.949 Sm3 prirodnog gasa, što je u odnosu na planiranu količinu više za 12,1 posto, saopćeno je iz BH-Gasa.
 
U odnosu na isti period prošle godine kada je isporučeno 103.691.009 Sm3, potrošnja u ovoj godini je veća za 14,06 posto. 
 
Posmatrano po strukturi potrošnje, porast je ostvaren u svim kategorijama, s tim da je najveći porast potrošnje ostvaren u kategoriji distributivne potrošnje, koja je u posmatranom periodu ostvarila porast više od 10 miliona kubika gasa u odnosu na planiranu prodaju.
 
Porastu potrošnje, kako navode iz BH-Gasa, zasigurno je doprinijela konkurentna cijena prirodnog gasa u posmatranom periodu, uz sve prednosti koje prirodni gas kao energent osigurava, kako sa aspekta ekološki „čistog“ energenta, ali svakako i sa aspekta stepena iskorištenja u industrijskim postrojenjima.
 
–  Kako se BiH snabdjev prirodnim gasom samo sa jednog izvora i pravca snabdijevanja, ovim smo se pridružili ostalim zemljama regije i šire u kojima je ostvaren porast potrošnje, odnosno isporuka gasa od ruskog partnera. Ruska gasna kompanija Gasprom povećala je isporuke gasa Srbiji za 29,7 posto od 1. januara do 15. oktobra ove godine, uz povećanje obima izvoza gasa svim zemljama koje će u budućnosti trošiti gas dopreman preko gasovoda Turski tok – navodi se u saopćenju BH-Gasa.
 
Ruske isporuke gasa Turskoj su povećane za 23,4 posto od 1. januara do 15. oktobra ove godine na godišnjem nivou, a povećane su isporuke i južnim i jugoistočnim delovima Evrope, naročito Mađarskoj (za 26,3 posto), Srbiji (za 29,7 posto), Grčkoj (za 14,1 posto) i Bugarskoj (za 8,6 posto), navodi se u preliminarnim podacima Gasproma (izvor ruska agencija Tass), dodaju iz BH-Gasa.