Banke nastavljaju da prebacuju sjedišta van Katalonije

0

Kajša (La Caixa) bankarska fondacija, koja upravlja kompanijama koje kontrolišu Kašebanku, saopštila je danas da će svoje sjedište prebaciti u Palma de Majorku, dokle god se nastavi politička nestabilnost u Kataloniji.

Kašebank (Caixbank) je danas saopštila da je donijela odluku da prebaci svoje sjedište u Valensiju, s obzirom na trenutno stanje u Kataloniji, gdje je najavljeno proglašavanje nezavisnosti od Španije nakon referenduma održanog 1. oktobra, prenosi Rojters.

Španska vlada donijela je u petak dekret kojim se kompanijama olakšava da prebace svoju pravnu osnovu i registraciju van Katalonije, tvrde neimenovani izvori. To bi, kako prenosi Rojters, moglo da zada ozbiljan udarac finansijskom sektoru Katalonije.

Dobro upućen izvor navodi da je novi dekret po mjeri Kašebanke, jer bi joj omogućio izmjenu pravnih i poreskih odredbi bez sastanka akcionara, kao što predviđa njen statut. Peta najveća španska banka Sabadelj odlučila je da prebaci svoju bazu tako što će se registrovati u Alikanteu, ali će sjedište u fizičkom smislu ostati u Barseloni, javila je španska privatna agencija EP, a prenosi AP.

Katalonski kreditor, drugi po veličini u toj sjeveroistočnoj regiji, sazvao je sastanak uprave nakon pada njegovih akcija uslijed intenziviranja političke krize između Katalonije i Madrida.

Katalonska regionalna vlada saopštila je da bi mogla da proglasi nezavisnost već u ponedjeljak, tvrdeći da su glasači podržali takav potez na referendumu koji je Madrid proglasio nelegalnim. Politički ćorsokak vuče Španiju u najgoru političku krizu kakva nije zabilježena decenijama.

Katalonija čini petinu španske privrede.