Banka Vatikana imala dobit od 36 miliona eura

0

Vatikanska banka, zvanično nazvana Institut za vjerske poslove (IOR), zabilježila je neto dobit od 36 miliona eura 2016. godine.

U 2015. godini dobit je iznosila 16,1 miliona, saopštila je banka.

“Taj rezultat upravljanja dobijen je pomoću efikasne aktivnosti pregovaranja, u kontekstu jake nestabilnosti tržišta i političke nestabilnosti zbog neočekivanih rezultata glavnih izbora u godini i niskih kamatnih stopa”, navela je banka u saopštenju.

Banka je navela da je tokom 2016. nastavila da radi oprezno i da nudi specijalizovane finansijske usluge Katoličkoj crkvi širom svijeta.

Vatikanska banka je 2016. godine imala oko 15.000 klijenata, uglavnom vjerskih zajednica i zaposlenih u Vatikanu, i do 31. decembra prošle godine upravljala je sa 5,7 milijardi eura.

Banka je u prošlosti bila pogođena skandalima i bila optuživana da je koristi mafija, ali je papa Benedikt Šesnaesti počeo sa velikom reformom finansijskih institucija kako bi u skladu s međunarodnim standardima suzbio pranje novca i utaju poreza, a taj posao je nastavio njegov nasljednik Franja. To se završilo tako da je krajem 2015. godine zatvoreno gotovo 5.000 računa.

Beta