Banja Luka: 16,5 miliona KM za gradnju nove toplane

0

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i šef Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ BiH Ian Braun potpisali su danas u Banjaluci ugovor o kreditu u iznosu od 16,5 miliona KM namijenjenih za gradnju nove toplane.

Radojičić je nakon potpisivanja ugovora novinarima rekao da je konačno i dugoročno rješenje najvećeg problema za mnoge građane Banjaluke u izgradnji nove toplane i promjeni energenta.

“Na putu smo da dobijemo jednu profitabilnu kompaniju, koja će zadovoljavati interese građana i davati kvalitetnu uslugu umjesto jednog hroničnog gubitaša, koji je svake godine bio samo glavobolja za nas”, rekao je Radojičić.

On je izrazio zadovoljstvo što je EBRD partner gradu Banjaluka u ovom velikom poslu.

“EBRD će svojim aranžmanom, pod povoljnim uslovima, omogućiti da Grad u potpunosti zatvori investiciju u novu `Eko-toplanu` u iznosu od 15 miliona KM i do milion i po KM za obrtna sredstva”, rekao je Radojičić, dodajući da je kredit na 15 godina, uz tri godine grejs perioda.

Aranžaman je, kako je rekao Radojičić, nesumnjiva validacija samog projekta, jer je EBRD dugo vremena analizirao sistem daljinskog grijanja i pratio sve što je grad radio u vezi s tim.

“Izvještaj koji su uradili o sistemu i projektu koji provodimo predstavlja jednu vrstu validacije odnosno verifikacije u tehničkom, finansijskom i pravnom smislu ovog izuzetno kompleksnog projekta”, naglasio je Radojičić.

On je rekao da je Banjaluka prva lokalna zajednica kojoj je na direktan način odobren ovaj aranžman, koji nije išao kroz uobičajne procedure odobrenja vlasti na nivou Republike Srpske i BiH, dodajući da to predstavlja ozbiljnu ocjenu validnosti grada kao partnera.

Radojičić je najavio i nove projekte sa EBRD-om, poput modernizacije javne rasvjete, projekta vodosnabdijevanja, izrade akcionih planova za “zeleni i pametni grad”.

Šef Kancelarije EBRD-a Ian Braun rekao je da ugovor kombinuje finansiranje i ekologiju i dokazuje da se može imati komercijalno održivo daljinsko grijanje.

“Projekat dokazuje da se privatnim sektorom može pružiti usluga pouzdanog centralnog grijanja”, rekao je Braun.

On je izrazio očekivanje da ovo predstavlja početak dugotrajne saradnje EBRD-a i grada Banjaluka.

Braun je sa menadžerom projekta Borkom Torbicom, potpisao ugovor o implementaciji projekta izgradnje nove toplane.

Torbica je rekao da ovaj ugovor predstavlja ugovor o monitoringu, djelovanju i poslovanju “Eko-toplane” u narednim godinama, ne samo u pravnom, tehničkom i finansijskom, već i dijelu koji se odnosi na ekologiju, zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi, kao i socijalni momenat.

Predstavnik UN programa za zaštitu životne sredine /UNEP/ u BiH Amina Omićević istakla je da je ova organizacija donirala sredstva za izradu studije zaštite životne sredine za ovaj projekat.

Ona je rekla da je Banjaluka jedan od prvih pilot gradova globalne inicijative za daljinsko grijanje.

“Izuzetno nam je drago što je naš rad sa Banjalukom rezultirao direktnom investicijom EBRD-a. Model koji smo ovdje koristili, biće iskorišten kako u regionu tako i širom svijeta”, navela je Omićevićeva.

Srna