Automobil godine u svijetu Jaguar F-Pace

0

U izboru za “Svjetski auto godine”, koji se tradicionalno održava pod okriljem sajma automobila u Njujorku, po prvi put je pobijedio jedan SUV model.

Da će za najbolji automobil 2017. biti proglašen upravo SUV model, znalo se i prije završnog glasanja, s obzirom da su u finale ušla tri automobila koja pripadaju ovom segmentu – Jaguar F-Pace, Audi Q5 i Volkswagen Tiguan.

Na kraju, žiri sastavljen od 75 međunarodnih automobilskih novinara odlučio je da zvanje najboljeg pripadne Jaguaru. Model F-Pace osvojio je još jednu nagradu na ovogodišnjem izboru – izabran je za “Najbolje dizajniran auto 2017”. Konkurenti su mu bili Toyota C-HR i Mercedes-Benz S klase Cabriolet.

U okviru izbora za “Svjetski auto godine” proglašeni su pobjednici u još četiri kategorije. Titula “Najboljeg luksuznog automobila 2017” pripala je Mercedesu E klase.

Mercedesova limuzina pobijedila je u konkurenciji BMW-a Serije 5 i modela Volvo S90/V90.

Za “Najbolji sportski auto 2017” proglašen je Porsche 718 Boxster/Cayman, koji je iza sebe ostavio finaliste Audi R8 Spyder i McLaren 570S.

Titulu “Najzeleniji automobil 2017” ponijela je Toyota Prius Prime (sa hibridnim Plug-in pogonom).

U užem izboru za nagradu bila su dva automobila sa električnim pogonom – Chevrolet Bolt i Tesla Model X.

Na kraju, titula “Najboljeg urbanog automobila 2017” pripala je električnom BMW-u i3. Pored njege, u finale su se plasirali Citroen C3 i Suzuki Ignis.

b92.net