Arapi žele uložiti 12 miliona KM u sokolačku drvnu industriju

0

Katarski investitor „Hamdo Group“ namjerava da, u periodu od tri godine, investira 12 miliona KM u sokolačku drvnu industriju „Nova Romanija“, saznaje banjalučki portal Capital.

Prema njihovim planovima, posao bi dobilo 300 radnika, čime bi ovo preduzeće sa milionskim gubicima, koje je ranije vraćeno u vlasništvo države, izbjeglo neminovan stečaj.

U oktobru prošle godine Investiciono-razvojna banka RS raspisala je tender i javile su se dvije kompanije. „Invest gradnja“ je odustala, a ostala je kompanija (Hamdo Group) čiji su vlasnici iz Egipta, Sirije i Katara. Ponudili su oko dva miliona KM za 70 odsto državnih akcija“, kaže za Capital načelnik Sokoca Milovan Bjelica.

Ipak, Vlada RS je naložila da IRB, koja je dosad tri puta raspisivala tender za prodaju ovog nekadašnjeg drvoprerađivačkog giganta, traži bankarske garancije. Kako „Hamdo Group“ nema imovinu u BiH, iako je firma registrovana ovdje, vlasnici trenutno pokušavaju da dobiju olakšice za kupovinu i preuzimanje „Nove Romanije“.

Svim provjerama utvrđeno je ova kompanija odlično radi u zemljama iz kojih dolaze vlasnici i da nemaju nikakvu kriminalnu prošlost. Ipak, ako ne uspiju da se dogovore s predstavnicima IRB-a, ne znam kako će se završiti situacija sa „Novom Romanijom“. Spremni su da i na varijantu da je uzmu pod zakup“, pojasnio je Bjelica.

Ista saznanja ima i direktor preduzeća Nada Amović-Mačar, koja kaže da je monitoring prije raspisivanja tendera u oktobru prošle godine bio studiozan i da se vidjelo da je ponuda izuzetno ozbiljna.

Koliko znam, nije bilo novog sastanka u IRB-u, jer me niko nije obavijestio. Uprava „Nove Romanije“ s tim nema ništa i sve je u nadležnosti Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i IRB-a. “Hamdo Group” je ponudio da investira 12 miliona KM i sada im se traže određene bankarske garancije. Sve to mnogo košta i to je, čini mi se, kamen spoticanja. Bilo bi dobro da nas kupe ili oni ili bilo ko drugi. Ovako se jedino možemo nadati stečaju“, napominje Mačar.

U Ministarstvu industrije energetike i rudarstva RS kazali su kratko da je ministar Petar Đokić odsutan te da bismo informacije o „Novoj Romaniji“ mogli da dobijemo naredne sedmice.

Inače, najveći gubitaš među “podržavljenim” preduzećima bila je upravo “Nova Romanija“ koju je Vlada kupila u stečaju za 5,6 miliona KM, a koja danas ne radi. Firma je, prema podacima iz 2014., posljednje godine kada su poslovali, ostvarila gubitak od čak 1,5 miliona KM.

„Imamo neke dijelove u zakupu i tu radi stotinjak radnika. Mi ne radimo od oktobra 2014. godine, kada su nam i blokirani računi. Od tada nema ni plata“, zaključila je Amović-Mačar.