Angažman švedsko-bh. kompanija sa ciljem povećanja trgovine i ulaganja

0

Ambasada Švedske u BiH i APU Network sutra u Sarajevu organizuju okrugli sto o mogućnostima i izazovima sa kojima se susreću švedsko-bh. kompanije u BiH.

Mnogi pojedinci porijeklom iz BiH održavaju jake veze između dvije države i umnogome doprinose bilateralnim odnosima između BiH i Švedske.

– Dijaspora BiH u Švedskoj zajedno sa APU Network Association čine most između naše dvije države i doprinose jačanju trgovine i ulaganja i mnogo je takvih dobrih i konkretnih primjera. APU Network Association također naglašava važnost rodne ravnopravnosti, te kako društvo sa većom rodnom ravnopravnošću može ojačati svoju konkurentnost – izjavio je Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH.

U BiH je otvoreno nekoliko firmi koje vode pojedinci porijeklom iz BiH i koji su sa sobom donijeli iskustva švedskog tržišta i industrije. Švedsko-bh. kompanije i poduzetnici prokrčili su svoj put na tržište BiH u oblastima prehrambene industrije, proizvodnje, livenja metala, IT usluga i digitalizacije.

Švedsko-bh. kompanije često imaju koristi od znanja i uspostavljanja mreža kontakata preko granica koja doprinose ekonomskom razvoju i Švedske i BiH, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.