Amerikanci rekordno dužni

0

Ukupni dug američkih domaćinstava je prešao početkom ove godine nivo prije finansijske krize 2008. godine, ali ekonomisti smatraju kako nema razloga za uzbunu zbog snažnije ekonomije i strožih uslova kreditiranja.

Federalne rezerve u srijedu su objavile da je u prva tri ovogodišnja mjeseca ukupni dug povećan za 149 milijardi dolara u odnosu na prethodno tromjesečje i sada iznosi 12,72 biliona dolara. Iako u apsolutnom iznosu djeluje zastrašujuće, zaduženost domaćinstava je ustvari manja nego 2008. jer je danas američka ekonomija daleko veća i snažnija.

Naime, gledano prema BDP-u, sadašnji dug iznosi 67 posto vrijednosti ekonomije, nasuprot 85 posto u trećem tromjesečju 2008. kada je i službeno započela finansijska kriza, piše Poslovni svijet.

Osim toga, struktura kredita danas izgleda drugačije nego prije osam godina, s manjim udjelom stambenih kredita, a višim u segmentu studentskih i kredita za kupnju automobila. Trenutno stambeni hipotekarni krediti sudjeluju sa 68 posto u ukupnom dugu dok su 2008. sudjelovali sa 73 posto.

Izgleda da su banke naučile lekciju iz finansijske krize ako je suditi po udjelu drugorazrednih hipotekarnih kredita koji su i bili okidač kraha. Naime, takvi krediti koji se dodjeljuju osobama s vrlo slabom kreditnom sposobnošću čine svega četiri posto, nasuprot 15 posto iz 2008. godine.

Pooštreni su i kriteriji za kreditiranje kupnje automobila, pa su trenutno petinu takvih kredita uzele osobe s niskom kreditnom sposobnošću, nasuprot 30 posto iz pretkriznih vremena.

Ekonomist FED-a Donghoon Lee smatra kako rekordni nivoi duga nisu razlog za slavlje, ali ni uzbunu jer struktura dužnika izgleda drugačije.