American Express: Prihodi smanjeni za 2 posto, neto dobit srezana za 13 posto

0

Prihodi American Expressa su iznosili u proteklom tromjesečju 7,9 milijardi dolara, 2 posto manje nego godinu dana prije, a kako je najveća svjetska kartičarska kuća izvijestila da smanjuje troškove u skladu s planovima, cijena njezine dionice u srijedu je porasla.

Prema poslovnom izvještaju objavljenom u srijedu, čista dobit AmExa je pala u prvom tromjesečju ove godine za 13 posto u odnosu na isti lanjski period, na 1,21 milijardu dolara.

Suočen s oštrom konkurencijom i prekidom nekoliko ‘co-brand’ ugovora, koje izdavači kartica potpisuju s velikim korporativnim partnerima – uglavnom trgovačkim lancima i aviokompanijama – o prodaji putem njihovih kartica, AmEx je nedavno pokrenuo program ušteda, ali i investicija u nova područja.

Tako je kompanija poručila da je na dobrom putu da u ovoj godini smanji troškove poslovanja za milijardu dolara, kako je i planirala, te da ostvari zacrtane ciljeve u vezi sa zaradom.

AmEx je, također, poručio da su rezultate podržale nešto više naknade na kartice i rast kredita potrošačima. Potrošnja članova AmExa je porasla u proteklom tromjesečju za 8 posto u odnosu na isti lanjski period, dok su čiste naknade na kartice porasle za 7 posto. Krediti potrošačima su porasli za 11 posto, pri čemu je više od polovine kredita u SAD-u plasirano postojećim članovima.

Uz to, u proteklom kvartalu AmEx je u SAD-u izdao 1,7 miliona novih kartica, a u svijetu 2,6 miliona, što je nešto više nego u posljednjem lanjskom tromjesečju.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima, u srijedu je na Wall Streetu u produženom trgovanju cijena dionice AmExa porasla za oko 2,5 posto.