Addiko banka pozdravila odgovoran pristup Vlade FBIH

0

Addiko banka pozdravlja odgovoran pristup Vlade FBIH rješavanju problema zaduženja sa valutnom klauzulom u CHF, saopćeno je iz banke nakon što na jučerašnjoj sjednici vlada nije prihvatila Prijedlog zakona o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u konvertibilne marke.

Vlada FBIH je prepoznala da predloženi zakon nije adekvatno rješenje situacije sa CHF kreditima, dajući negativno mišljenje o prijedlogu zakonu, te predložila moguća rješenja ovog problema, navode u banci.

“Banka je od prošle godine, dolaskom novog vlasnika, intenzivirala rješavanje ovog naslijeđenog problema, te korisnicima CHF kredita ponudila konverziju duga uz otpis 30% ili 50% duga, uz dodatne olakšice. Ova ponuda je naišla na dobar prijem kod klijenata, te je sa krajem maja preostalo još nešto više od 900 klijenata koji imaju CHF kredit. Banka dijeli mišljenje Vlade FBIH, ali i drugih relevantnih institucija u BiH, da se ovo pitanje riješi dogovorom. Otvoreni smo za dogovor i pozivamo i ove preostale klijente na dijalog i sporazumno rješavanje problema”, navodi se u saopćenju.