Evo koliko je Mercator izgubio na vrijednosti otkad ga je Agrokor preuzeo

0

Ruska Sberbanka najavila je danas aukcijsku prodaju udjela u komapaniji Mercator koji je zaplijenila prije nekoliko dana.

Rusi su najavili prodaju 18,53 posto dionica koje su zaplijenili u Mercatoru, po cijeni od 40,5 miliona eura, a aukcija će se održati 7. jula.

Po toj računici, ispada da stručnjaci ruske banke ukupnu vrijednost Mercatora procjenjuju na oko 220 miliona eura.

S druge strane, Agrokor je prije četiri godine, tačnije 14. juna 2013. godine, saopštio da je u Ljubljani potpisao ugovor o kupovini Mercatora za 452 miliona eura.

– Agrokor će za dionicu Mercatora platiti 120 eura, pod uvjetima koji su određeni ugovorom, što čini 240 miliona eura za 53,12 posto dionica Mercatora odnosno 452 miliona eura za stopostotni udio u kompaniji, javili su tada mediji.

U međuvremenu se dosta toga promijenilo. Unutar same grupacije Agrokor došlo je do određenih pregrupisavanja, pa je, naprimjer, operacije Mercatora u Bosni i Hercegovini prezeo Konzum.

No, Mercator je u međuvremenu izgubio znatan udio na tržištu. Udio Mercatora na maloprodajnom tržištu u Sloveniji smanjio se sa 45 na 30 posto.

Sve ovo važno je u kontekstu najavljenog povratka Mercatora na tržište BiH. Današnji Mercator, očito, nije ni sjenka nekadašnjeg giganta koji je ostao u pozitivnom sjećanju kupcima u našoj zemlji. 

Na kraju, kada se govori o aukciji koju je zakazala ruska banka, treba napomenuti da je riječ o početnoj cijeni, ali je ona ipak bitan pokazatelj vrijednosti kompanije. 

Na samoj aukciji se može desiti da neko ponudi i više novca za paket dionica, ali se isto tako može desiti i da ne bude zainteresovanih kupaca, nakon čega bi Sberbanka morala dodatno spuštati cijenu dionica.

(Autor: BiznisInfo)